Rejestracja Bolesława Chrobrego
58 555-26-10
poz@sopmed.pl
Rejestracja Jana z Kolna
58 551-50-35
jzk@sopmed.pl

Dieta w chorobie refluksowej przełyku

24.02.2025
Dieta w chorobie refluksowej przełyku

Refluks żołądkowo-przełykowy jest chorobą przewlekłą układu pokarmowego polegającą na przedostawaniu się zawartości żołądka do przełyku. Cofanie do przełyku wcześniej spożytych pokarmów wraz z kwasem żołądkowym i enzymami podrażnia błonę śluzową przełyku, powodując duży dyskomfort i wywołując szereg dolegliwości pogarszających jakość życia. Wystąpieniu choroby sprzyjają czynniki środowiskowe, tj.

  • nieprawidłowy sposób odżywiania;
  • nadmierna masa ciała;
  • brak aktywności fizycznej;
  • palenie tytoniu;
  • stres;
  • nadużywanie alkoholu.

Typowymi i najczęściej występującymi objawami choroby refluksowej są:

  • zgaga;
  • puste i kwaśne odbijania;
  • uczucie cofania się treści żołądkowej do przełyku;
  • ból górnej części brzucha;
  • mdłości i wymioty.

Jakie są zalecenia dietetyczne przy refluksie żołądkowo-przełykowym?

  • unikanie obfitych posiłków - małe porcje i częściej 5-6 razy na dobrę w regularnych odstępach czasu;
  • ostatni posiłek 2-3 godziny przed snem;
  • unikanie potraw - tłustych, słodkich, bardzo kwaśnych, ostrych, napojów gazowanych, mocnej kawy i herbaty;
  • unikanie spożywania potraw gorących i zimnych, aby nie podrażniać przełyku;
  • umiarkowana aktywność fizyczna ma wpływ na stan zdrowia pacjentów z chorobą refluksową przełyku: spacery, marszobieg, jazda na rowerze, pływanie. Tego rodzaju aktywności pomagają utrzymać prawidłową masę ciała lub jej redukcję. Wysiłek fizyczny pomaga usprawnić mięśnie przepony co korzystnie wpływa na czynność dolnego zwieracza przełyku zapobiegając epizodom refluksu;
  • unikanie pozycji leżącej po posiłkach, spanie w pozycji z wyżej uniesioną głową;
  • zaprzestanie palenia tytoniu i spożywania alkoholu;
  • unikanie sytuacji stresowych.

Jakie są produkty zalecanie i przeciwskazane w chorobie refluksowej przełyku?

Grupa produktów Dozwolone Przeciwskazane
🍞Produkty zbożowe pieczywo jasne pszenne i typu graham, drobne kasze i makarony, ryż biały chleb żytni razowy, kasze gruboziarniste
🍎Owoce i przetwory owocowe owoce dobrze tolerowane, gotowane, w postaci kompotów i galaretek owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych
🥕Warzywa i przetwory warzywne warzywa dobrze tolerowane, gotowane warzywa cebulowe i kapustne, pomidory i przetwory z pomidorów, szparagi, karczochy, warzywa marynowane, chipsy i frytki, grzyby i produkty je zawierające
🥜Nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona pestki i ich przetwory napoje roślinne np. sojowe, migdałowe wszystkie nasiona, orzechy i pestki
🍖Mięso, ryby, jaja i ich przetwory chude mięso (np. cielęcina, królik), chudy drób (np. kurczak, indyk), ryby, jaja, mięso i ryby gotowane, bez dodatku tłuszczu, jaja na miękko, w formie lekkiej jajecznicy bez boczku tłuste mięso (np. wieprzowina, baranina), tłusty drób (np. kaczka, gęś), tłuste wędliny i podroby, galarety, konserwy mięsne i rybne, mięsa i ryby wędzone lub smażone
🥫Tłuszcze ograniczenie ilości dodawanego tłuszczu do 8 łyżeczek dziennie, oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło smalec, boczek
🥛Produkty mleczne mleko odtłuszczone, maślanka, jogurty bez tłuszczu lub obniżonej zawartości tłuszczu, chude sery, twaróg, śmietana tłuste mleko i jogurty, tłuste sery (żółte, topione, pleśniowe)
🍪Cukier, desery i słodycze biszkopty, sucharki czekolada i wyroby czekoladowe, cukierki zawierające alkohol, torty, kremy, bita śmietana, lody na bazie śmietany, pączki, faworki
☕Napoje napoje bezkofeinowe, bardzo słabe napary kawy i herbaty, herbaty ziołowe, napoje niegazowane, rozcieńczone soki kawa naturalna, mocna herbata, napoje gazowane, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, kakao, napoje energetyzujące, napoje alkoholowe
🥯Przyprawy przyprawy łagodne, dobrze tolerowane ostre przyprawy, kostki bulionowe, mieszanki przypraw z glutaminianem sodu, ocet, musztarda, ketchup, sos winegret, gotowe sosy do sałatek, mięta, proszek do pieczenia
🍜Potrawy słabe buliony i wywary, potrawy gotowane, pieczone w folii, duszone bez obsmażania mocne wywary z kości, mięsa, grzybów lub warzyw, potrawy pikantne, kwaśne, słone, potrawy tłuste z dużą ilością sosu, potrawy smażone i pieczone w tradycyjny sposób

 

<- Wróć do artykułów

Nadciśnienie tętnicze a aktywność fizyczna

Nadciśnienie tętnicze a aktywność fizyczna

NADCIŚNIENIE TĘTNICZE A AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Nadciśnienie tętnicze to jedno z najczęściej występujących schorzeń sercowo-naczyniowych na świecie. Choć

Czytaj Więcej

Ogłoszenie o poszukiwaniu wykonawcy robót budowlanych

Ogłoszenie o poszukiwaniu wykonawcy robót budowlanych

W związku z realizacją projektu dofinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat,

Czytaj Więcej

Zostań Naszym Pacjentem