58 555-26-10
Refluks żołądkowo-przełykowy jest chorobą przewlekłą układu pokarmowego polegającą na przedostawaniu się zawartości żołądka do przełyku. Cofanie do przełyku wcześniej spożytych pokarmów wraz z kwasem żołądkowym i enzymami podrażnia błonę śluzową przełyku, powodując duży dyskomfort i wywołując szereg dolegliwości pogarszających jakość życia. Wystąpieniu choroby sprzyjają czynniki środowiskowe, tj.
Typowymi i najczęściej występującymi objawami choroby refluksowej są:
| Grupa produktów | Dozwolone | Przeciwskazane |
| 🍞Produkty zbożowe | pieczywo jasne pszenne i typu graham, drobne kasze i makarony, ryż biały | chleb żytni razowy, kasze gruboziarniste |
| 🍎Owoce i przetwory owocowe | owoce dobrze tolerowane, gotowane, w postaci kompotów i galaretek | owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych |
| 🥕Warzywa i przetwory warzywne | warzywa dobrze tolerowane, gotowane | warzywa cebulowe i kapustne, pomidory i przetwory z pomidorów, szparagi, karczochy, warzywa marynowane, chipsy i frytki, grzyby i produkty je zawierające |
| 🥜Nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona pestki i ich przetwory | napoje roślinne np. sojowe, migdałowe | wszystkie nasiona, orzechy i pestki |
| 🍖Mięso, ryby, jaja i ich przetwory | chude mięso (np. cielęcina, królik), chudy drób (np. kurczak, indyk), ryby, jaja, mięso i ryby gotowane, bez dodatku tłuszczu, jaja na miękko, w formie lekkiej jajecznicy bez boczku | tłuste mięso (np. wieprzowina, baranina), tłusty drób (np. kaczka, gęś), tłuste wędliny i podroby, galarety, konserwy mięsne i rybne, mięsa i ryby wędzone lub smażone |
| 🥫Tłuszcze | ograniczenie ilości dodawanego tłuszczu do 8 łyżeczek dziennie, oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło | smalec, boczek |
| 🥛Produkty mleczne | mleko odtłuszczone, maślanka, jogurty bez tłuszczu lub obniżonej zawartości tłuszczu, chude sery, twaróg, śmietana | tłuste mleko i jogurty, tłuste sery (żółte, topione, pleśniowe) |
| 🍪Cukier, desery i słodycze | biszkopty, sucharki | czekolada i wyroby czekoladowe, cukierki zawierające alkohol, torty, kremy, bita śmietana, lody na bazie śmietany, pączki, faworki |
| ☕Napoje | napoje bezkofeinowe, bardzo słabe napary kawy i herbaty, herbaty ziołowe, napoje niegazowane, rozcieńczone soki | kawa naturalna, mocna herbata, napoje gazowane, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, kakao, napoje energetyzujące, napoje alkoholowe |
| 🥯Przyprawy | przyprawy łagodne, dobrze tolerowane | ostre przyprawy, kostki bulionowe, mieszanki przypraw z glutaminianem sodu, ocet, musztarda, ketchup, sos winegret, gotowe sosy do sałatek, mięta, proszek do pieczenia |
| 🍜Potrawy | słabe buliony i wywary, potrawy gotowane, pieczone w folii, duszone bez obsmażania | mocne wywary z kości, mięsa, grzybów lub warzyw, potrawy pikantne, kwaśne, słone, potrawy tłuste z dużą ilością sosu, potrawy smażone i pieczone w tradycyjny sposób |
<- Wróć do artykułów
NADCIŚNIENIE TĘTNICZE A AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Nadciśnienie tętnicze to jedno z najczęściej występujących schorzeń sercowo-naczyniowych na świecie. Choć
W związku z realizacją projektu dofinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat,