58 555-26-10
Rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym występującym u kobiet w Polsce. Stanowi też drugą pod względem częstości przyczynę zgonów nowotworowych w populacji żeńskiej, dlatego ważną rolę odgrywa profilaktyka wtórna, której celem jest wykrycie nowotworu w jak najniższym stopniu zaawansowania, gdyż wtedy rokowanie będzie lepsze. Istotne znaczenie ma również przestrzeganie zaleceń dotyczących leczenia uzupełniającego, które ma zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby. Między innymi do tego zalicza się odpowiednia dieta i styl życia pacjentki.
Styl życia, czyli właściwa dieta, aktywność fizyczna, utrzymywanie właściwej masy ciała, niepalenie tytoniu, mają także wpływ na zmniejszenie ryzyka nawrotu choroby.
Nadmiar tkanki tłuszczowej przyczynia się do zwiększonej produkcji estrogenu. Hormon ten będzie zwiększał ryzyko wystąpienia nowotworów hormonozależnych, a więc raka piersi. Ryzyko jest wyższe u kobiet z większym wskaźnikiem masy ciała (BMI, body mass index). Jest to wskaźnik zależny od masy ciała i wzrostu.
W diecie najistotniejsze jest ograniczenie spożywania czerwonego mięsa, najlepiej zastąpić je rybami i mięsem drobiowym. Należy ograniczyć podaż cukrów prostych, a włączyć do diety owoce i warzywa. Trzeba unikać poddawania pokarmów obróbce termicznej, zwłaszcza w temperaturze powyżej 180 stopni Celsjusza.
Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi zarówno u kobiet przed menopauzą, jak i po menopauzie. Umiarkowany wysiłek fizyczny jest korzystny w trakcie leczenia onkologicznego, jak również po jego zakończeniu. Ma wpływ na zmniejszenie ryzyka nawrotu i zgonu z powodu raka piersi.
Podsumowując: Dieta i aktywność fizyczna zmniejszają ryzyko nawrotu choroby. Zdrowy styl życia wspomaga terapię przeciwnowotworową. Nie można rezygnować z leczenia onkologicznego w zamian za prowadzenie zdrowego trybu życia. Te wszystkie elementy są TAK SAMO WAŻNE. Nie istnieje dieta, która "leczy" raka.
Źródło: Drygiel J., Jodkiewicz M. Rola diety w profilaktyce i leczeniu chorych na nowotwory piersi. Współczesna dietetyka 2017; 13. Artykuł dostępny online: https://wspolczesnadietetyka.pl/dietetyka-onkologiczna/rola-diety-w-profilaktyce-i-leczeniu-chorych-na-nowotwory-piersi
PRZYCZYNY Hiperurykemia, czyli podwyższone stężenie kwasu moczowego jest schorzeniem, które może mieć podłoże genetyczne. Powinno się zatem pr
Grzybica stóp (tzw. "stopa atlety") - to infekcja grzybicza, która najczęściej atakuje przestrzenie międzypalcowe, ale może równi