Rejestracja Bolesława Chrobrego
58 555-26-10
poz@sopmed.pl
Rejestracja Jana z Kolna
58 551-50-35
jzk@sopmed.pl

Dieta i styl życia podczas leczenia raka piersi

08.04.2025
Dieta i styl życia podczas leczenia raka piersi

Rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym występującym u kobiet w Polsce. Stanowi też drugą pod względem częstości przyczynę zgonów nowotworowych w populacji żeńskiej, dlatego ważną rolę odgrywa profilaktyka wtórna, której celem jest wykrycie nowotworu w jak najniższym stopniu zaawansowania, gdyż wtedy rokowanie będzie lepsze. Istotne znaczenie ma również przestrzeganie zaleceń dotyczących leczenia uzupełniającego, które ma zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby. Między innymi do tego zalicza się odpowiednia dieta i styl życia pacjentki.

STYL ŻYCIA 

Styl życia, czyli właściwa dieta, aktywność fizyczna, utrzymywanie właściwej masy ciała, niepalenie tytoniu, mają także wpływ na zmniejszenie ryzyka nawrotu choroby.

OTYŁOŚĆ

Nadmiar tkanki tłuszczowej przyczynia się do zwiększonej produkcji estrogenu. Hormon ten będzie zwiększał ryzyko wystąpienia nowotworów hormonozależnych, a więc raka piersi. Ryzyko jest wyższe u kobiet z większym wskaźnikiem masy ciała (BMI, body mass index). Jest to wskaźnik zależny od masy ciała i wzrostu.

DIETA
  • 🥩 Czerwone mięso - dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które są prekursorami hormonu - estrogenu. Dodatkowym czynnikiem rakotwórczym są szkodliwe związki, które powstają podczas smażenia tego mięsa. NALEŻY UNIKAĆ CZERWONEGO MIĘSA!
  • 🧪 Azotany i węglowodany proste - Azotany niestety obecnie często dodawane do żywności, mogą przyczynić się do powstania nowotworu. Z kolei nadmiar spożywanych produktów bogatych w węglowodany proste także zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi.
  • 💊 Witamina D3 - Niedobór witaminy D3 może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia nowotworów, w tym raka piersi. Zaleca się, aby w miesiącach, kiedy nasłonecznienie jest mniejsze (od października do kwietnia) przyjmować profilaktycznie witaminę D3, gdyż trudno dostaczyć wówczas wymaganą jej ilość w diecie.
  • 🦈 Kwasy tłuszczowe omega-3 - Żywność bogata w kwasy omega-3 to przede wszystkim ryby morskie, a także olej lniany. Zaleca się spożywanie ryb morskich przynajmniej 2 razy w tygodniu oraz dodawanie do potraw kwasu lnianego. Kwasy te mają właściwości protekcyjne przed nowotworami. Przeciwne działanie mają kwasy omega-6, których nadmiar zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.
  • 🥬 Rośliny kapustne - Warzywa kapustne powinny gościć codziennie w diecie, gdyż mają pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka występienia raka piersi. Oczywiście spożywane na surowo mają więcej substancji przeciwnowotworowych (glukozynolanów), gdyż pod wpływem temperatury częściowo dochodzi do zniszczenia tych związków.
  • 🍵 Zielona herbata - Zielona herbata zawiera flawonoidy, które mają działania przeciwnowotworowe. Korzystne działanie uzyskuje się, kiedy wypija się kilka filiżanek codziennie.
  • 🍴 Soja - Spożywanie produktów sojowych wzbudza kontrowersje. Kobiety, u których rozpoznano raka piersi, powinny spożywać produkty sojowe w ograniczonych ilościach

W diecie najistotniejsze jest ograniczenie spożywania czerwonego mięsa, najlepiej zastąpić je rybami i mięsem drobiowym. Należy ograniczyć podaż cukrów prostych, a włączyć do diety owoce i warzywa. Trzeba unikać poddawania pokarmów obróbce termicznej, zwłaszcza w temperaturze powyżej 180 stopni Celsjusza.

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi zarówno u kobiet przed menopauzą, jak i po menopauzie. Umiarkowany wysiłek fizyczny jest korzystny w trakcie leczenia onkologicznego, jak również po jego zakończeniu. Ma wpływ na zmniejszenie ryzyka nawrotu i zgonu z powodu raka piersi.

Podsumowując: Dieta i aktywność fizyczna zmniejszają ryzyko nawrotu choroby. Zdrowy styl życia wspomaga terapię przeciwnowotworową. Nie można rezygnować z leczenia onkologicznego w zamian za prowadzenie zdrowego trybu życia. Te wszystkie elementy są TAK SAMO WAŻNE. Nie istnieje dieta, która "leczy" raka.

Źródło: Drygiel J., Jodkiewicz M. Rola diety w profilaktyce i leczeniu chorych na nowotwory piersi. Współczesna dietetyka 2017; 13. Artykuł dostępny online: https://wspolczesnadietetyka.pl/dietetyka-onkologiczna/rola-diety-w-profilaktyce-i-leczeniu-chorych-na-nowotwory-piersi

<- Wróć do artykułów

Co to jest hiperurykemia?

Co to jest hiperurykemia?

PRZYCZYNY Hiperurykemia, czyli podwyższone stężenie kwasu moczowego jest schorzeniem, które może mieć podłoże genetyczne. Powinno się zatem pr

Czytaj Więcej

Jak dezynfekować obuwie u pacjentów z grzybicą stóp?

Jak dezynfekować obuwie u pacjentów z grzybicą stóp?

Grzybica stóp (tzw. "stopa atlety") - to infekcja grzybicza, która najczęściej atakuje przestrzenie międzypalcowe, ale może równi

Czytaj Więcej

Zostań Naszym Pacjentem