Rejestracja Bolesława Chrobrego
58 555-26-10
poz@sopmed.pl
Rejestracja Jana z Kolna
58 551-50-35
jzk@sopmed.pl

Dieta w trądziku pospolitym

28.05.2025
Dieta w trądziku pospolitym

Trądzik zwyczajny/pospolity (łac. acne vulgaris) to najczęściej występująca choroba skóry. Dotyczy ona blisko 80-100% osób między 11. a 30. rokiem życia, z czego u 15% chorych występują ciężkie postaci zapalne. W większości przypadków ustępują po ok. 3-5 latach, jednak u niektórych osób mogą utrzymywać się nawet ponad 10 lat. 

Dieta w przypadku trądziku pospolitego wspomaga leczenie farmakologiczne, ale go nie zastępuje. Odżywianie się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia jest korzystne nie tylko dla pacjentów z chorobami skóry, ale także dla osób bez trądziku, gdyż wzmacnia organizm i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób żywieniowo zależnych. Należy pamiętać, że dla osób zmagających się z trądzikiem wytyczne żywieniowe powinny być ustalone indywidualnie po konsultacji z dietetykiem oraz ścisłej współpracy z lekarzem dermatologiem.

W zmniejszeniu nasilenia trądziku zwyczajnego pomocna może okazać się dieta o niskim Indeksie Glikemicznym (IG). Wpływa ona na zmniejszenie się zmian trądzikowych. Ponadto pozwala ona na redukcję masy ciała, co z kolei poprawia wrażliwość na insulinę. Dzięki temu zmniejsza się wytwarzanie w organizmie hormonów i słabnie działanie enzymów odpowiedzialnych za rozwój trądziku. Najważniejszym zaleceniem jest także zastąpienie jedzenia o wysokim indeksie glikemicznym produktami bogatymi w białko (np. chude mięso, drób, ryby). Dodatkowo wszelkie produkty gotowane/rozgotowane mają wyższy indeks glikemiczny niż surowe, dlatego zaleca się jedzenie większości warzyw w postaci surowej lub nierozgotowanej.

WYBRANE PRODUKTY O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM

PRODUKTY O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM (<55)
🥕 Większość warzyw: bakłażan, boćwina, brokuł, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, fasolka szparagowa, kalafior, kapusta, kapusta kiszona, kiełki (np. soi, fasoli), koper włoski, marchew surowa, ogórek, papryka, pieczarki, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, seler naciowy, szparagi, szpinak.
🌱 Suche nasiona roślin strączkowych: ciecierzyca, fasola, groch, soczewica, soja.
🌰 Orzechy, nasiona, pestki: orzechy (włoskie, laskowe, arachidowe, nerkowca, pekan, pinii, pistacjowe), migdały, siemię lniane, nasiona słonecznika, mak, pestki dyni.
🥛 Produkty mleczne i sojowe: mleko, jogurt naturalny, kefir, mleko zsiadłe, ser biały, mleko sojowe, jogurt sojowy naturalny, tofu.
🍚 Niektóre produkty zbożowe: kasza jęczmienna i gryczana (nierozgotowana), płatki owsiane (nierozgotowane), ryż brązowy, ryż dziki, ryż parboilled (nierozgotowany), spaghetti razowe i makaron pełnoziarnisty (ugotowany al dente), chleb o niskim indeksie glikemicznym, chleb pumpernikiel.
🍊 Większość owoców: agrest, awokado, jagoda, grejpfrut, jabłko, kiwi, malina, mandarynka, pomarańcza, porzeczka, śliwka, truskawka.

 

PODSTAWOWE RADY W DIECIE WSPOMAGAJĄCEJ LECZENIE TRĄDZIKU

  1. Obserwuj jak reaguje Twój organizm na spożycie poszczególnych produktów. Gdy któryś powoduje zaostrzenie zmian trądzikowych, poinformuj o tym lekarza. 
  2. Prowadź dzienniczek, w którym zapisuj wszystko co jesz i pijesz. Będzie to pomocne przy ustaleniu planu dietetycznego i ewentualnym zastąpieniu produktów, które nasilają trądzik.
  3. Unikaj produktów o wysokim IG, wybieraj te o niskim Indeksie Glikemicznym.
  4. Unikaj czekolady i słodyczy.
  5. Obserwuj czy nie masz zaostrzenia trądziku po spożyciu mleka. Jeśli tak zastąp je fermentowanymi napojami mlecznymi typu jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko. Jeśli nie spożywasz mleka możesz pić napoje roślinne (jeśli nie powodują zaostrzenia trądziku). Wybieraj te, które są wzbogacone w wapń.
  6. Dostarczaj organizmowi witaminę D, która jest zalecana wszystkim osobom mającymi problemy dermatologiczne. Po badaniach laboratoryjnych należy ustalić z lekarzem w jakiej dawce włączyć suplementację. Pamiętaj, że witamina D wytwarza się także w skórze pod wpływem promieni słonecznych.
    1. Dbaj, aby Twoja dieta zawierała odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywaj więc: tłuste ryby morskie 2-3 razy w tygodniu (śledź, łosoś, halibut, sardynki, makrela), czy chude mięso. Ewentualnie sięgnij po źródła roślinne (np. siemię lniane, olej lniany, olej rzepakowy, olej sojowy, orzechy włoskie, nasiona chia, nasiona roślin strączkowych warzywa strączkowe i inne warzywa zielonolistne). 
  7. Ogranicz sól zastępując ją ziołami.
  8. Pij codziennie odpowiednią ilość napojów, głównie bez dodatku cukru. Wodę wybieraj niskosodową.
  9. Staraj się codziennie uprawiać aktywność fizyczną: spacerować, ćwiczyć, biegać, jeździć na rowerze, pływać itp. Po wysiłku fizycznym występuje mniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku, niż u osób mało aktywnych.

Podsumowując, pilnuj, by dieta w przebiegu trądziku pospolitego spełniała poniższe założenia:

  • zawierała odpowiednią dawkę witamin z grupy A, C, D, E, które są witaminami antyoksydacyjnymi;
  • zawierała odpowiednią dawkę składników mineralnych (zwłaszcza cynku czy wapnia);
  • zawierała odpowiednią dawkę flawonoidów i błonnika;
  • była codziennie pełna różnorodnych warzyw podczas posiłków, lub między nimi;
  • codziennie zawierała owoce, ale w mniejszej od warzyw ilości;
  • zawierała produkty zbożowe, ale pełnoziarniste (np. pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, kasza jęczmienna, płatki owsiane itp.)
  • zawierała mało tłuszczów zwierzęcych, preferuj tłuszcze roślinne z wyjątkiem oleju kokosowego i palmowego;
  • zawierała orzechy, nasiona i pestki, ale w umiarkowanej ilości. Nie spożywaj ich, gdy jesteś na nie uczulony.

<- Wróć do artykułów

Jak zaszczepić się przeciwko grypie w naszej przychodni?

Jak zaszczepić się przeciwko grypie w naszej przychodni?

Szanowni Państwo! Informujemy, że w Centrum Medycznym Sopmed pacjenci naszego POZ mają możliwość zaszczepienia się przeciwko grypie oraz RSV. W tym

Czytaj Więcej

(REKRUTACJA ZAKOŃCZONA!) Oferta pracy na stanowisko: Pielęgniarka do punktu pobrań/technik analityki medycznej

(REKRUTACJA ZAKOŃCZONA!) Oferta pracy na stanowisko: Pielęgniarka do punktu pobrań/technik analityki medycznej

REKRUTACJA ZAKOŃCZONA! Centrum Medyczne "SOPMED", z siedzibą w Sopocie przy ulicy Bolesława Chrobrego 6/8, zatrudni pielęgniarkę/technika analityki m

Czytaj Więcej

Zostań Naszym Pacjentem