58 555-26-10
Trądzik zwyczajny/pospolity (łac. acne vulgaris) to najczęściej występująca choroba skóry. Dotyczy ona blisko 80-100% osób między 11. a 30. rokiem życia, z czego u 15% chorych występują ciężkie postaci zapalne. W większości przypadków ustępują po ok. 3-5 latach, jednak u niektórych osób mogą utrzymywać się nawet ponad 10 lat.
Dieta w przypadku trądziku pospolitego wspomaga leczenie farmakologiczne, ale go nie zastępuje. Odżywianie się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia jest korzystne nie tylko dla pacjentów z chorobami skóry, ale także dla osób bez trądziku, gdyż wzmacnia organizm i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób żywieniowo zależnych. Należy pamiętać, że dla osób zmagających się z trądzikiem wytyczne żywieniowe powinny być ustalone indywidualnie po konsultacji z dietetykiem oraz ścisłej współpracy z lekarzem dermatologiem.
W zmniejszeniu nasilenia trądziku zwyczajnego pomocna może okazać się dieta o niskim Indeksie Glikemicznym (IG). Wpływa ona na zmniejszenie się zmian trądzikowych. Ponadto pozwala ona na redukcję masy ciała, co z kolei poprawia wrażliwość na insulinę. Dzięki temu zmniejsza się wytwarzanie w organizmie hormonów i słabnie działanie enzymów odpowiedzialnych za rozwój trądziku. Najważniejszym zaleceniem jest także zastąpienie jedzenia o wysokim indeksie glikemicznym produktami bogatymi w białko (np. chude mięso, drób, ryby). Dodatkowo wszelkie produkty gotowane/rozgotowane mają wyższy indeks glikemiczny niż surowe, dlatego zaleca się jedzenie większości warzyw w postaci surowej lub nierozgotowanej.
| PRODUKTY O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM (<55) |
| 🥕 Większość warzyw: bakłażan, boćwina, brokuł, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, fasolka szparagowa, kalafior, kapusta, kapusta kiszona, kiełki (np. soi, fasoli), koper włoski, marchew surowa, ogórek, papryka, pieczarki, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, seler naciowy, szparagi, szpinak. |
| 🌱 Suche nasiona roślin strączkowych: ciecierzyca, fasola, groch, soczewica, soja. |
| 🌰 Orzechy, nasiona, pestki: orzechy (włoskie, laskowe, arachidowe, nerkowca, pekan, pinii, pistacjowe), migdały, siemię lniane, nasiona słonecznika, mak, pestki dyni. |
| 🥛 Produkty mleczne i sojowe: mleko, jogurt naturalny, kefir, mleko zsiadłe, ser biały, mleko sojowe, jogurt sojowy naturalny, tofu. |
| 🍚 Niektóre produkty zbożowe: kasza jęczmienna i gryczana (nierozgotowana), płatki owsiane (nierozgotowane), ryż brązowy, ryż dziki, ryż parboilled (nierozgotowany), spaghetti razowe i makaron pełnoziarnisty (ugotowany al dente), chleb o niskim indeksie glikemicznym, chleb pumpernikiel. |
| 🍊 Większość owoców: agrest, awokado, jagoda, grejpfrut, jabłko, kiwi, malina, mandarynka, pomarańcza, porzeczka, śliwka, truskawka. |
Podsumowując, pilnuj, by dieta w przebiegu trądziku pospolitego spełniała poniższe założenia:
Szanowni Państwo! Informujemy, że w Centrum Medycznym Sopmed pacjenci naszego POZ mają możliwość zaszczepienia się przeciwko grypie oraz RSV. W tym
REKRUTACJA ZAKOŃCZONA! Centrum Medyczne "SOPMED", z siedzibą w Sopocie przy ulicy Bolesława Chrobrego 6/8, zatrudni pielęgniarkę/technika analityki m